Netwerkbijeenkomst Utrecht Omarmt 8 april
8 april 2025 van 19:00 tot 21:00
Programma
- Inloop vanaf 18:45 uur
- Om 19:00 uur: welkom en start programma
- Ruimte om kennis te maken met andere mensen die ook bezig zijn met het thema eenzaamheid
- Muzikale inbreng vanuit het Wilde Westen
- Rouleren van de wisselcadeaus
Tijdens de jubileumbijeenkomst in november zijn er cadeaus uitgedeeld aan het netwerk. Twee boeken, een set gesprekskaarten en het spel Sharing Stories worden op 8 april weer doorgegeven. - Themasessies
Verschillende mensen uit het netwerk delen hun kennis en ervaringen. Zie hieronder meer informatie over de onderwerpen. - Vanaf 21:00 uur: napraten met een drankje
Locatie
We zijn dit keer te gast bij Stichting Het Wilde Westen, Everard Meijsterlaan 1b, 3533 CK Utrecht.
Themasessies
Tijdens de bijeenkomst gaan we uiteen in groepen. Gesprekken in het netwerk en de vragenlijst die in het najaar is uitgestuurd hebben input gegeven voor het programma dat is samengesteld.
Er zijn verschillende themasessies tegelijkertijd en je kunt kiezen aan welke themasessie je wilt deelnemen:
1. Samen zorgen we dat niemand in Utrecht alleen eet
Met Erwin van Asselt, oprichter van Buurtmaaltijden
Organiseer je een maaltijdinitiatief en wil je meer bewoners bereiken? In Utrecht zijn veel mooie initiatieven die buurtgenoten samenbrengen met eten. Maar hoe zorg je ervoor dat nog meer mensen – juist degenen die het hard nodig hebben – hun weg naar de tafel vinden? Tijdens deze interactieve themasessie gaan we samen aan de slag! Je ontdekt:
- Hoe je meer bewoners betrekt bij jouw maaltijdinitiatief
- Welke samenwerkingen kunnen helpen om je bereik te vergroten
- Succesvolle aanpakken uit andere buurten
Erwin deelt hoe hij van een klein initiatief groeide naar een stadsbreed netwerk, en hoe samenwerkingen met andere organisaties helpen om meer mensen te bereiken. Vanuit zijn ervaringen geeft hij invulling aan een impactvolle sessie. Of je nu al een maaltijdinitiatief hebt, erover nadenkt er een te starten of benieuwd bent naar Erwins verhaal, deze sessie biedt concrete handvatten en ruimte om ideeën uit te wisselen.
2. Eenzaamheid onder migrantenouderen
Met Shirley Ramdas, Projectleider Sociaal Vitaal in Kleur bij SOMNL & Belangenbehartiger ouderen bij U op leeftijd
Welke factoren kunnen eenzaamheidsgevoelens veroorzaken bij Utrechtse ouderen met een migratieachtergrond? Shirley Ramdas gaat hierop in en legt uit wat je kunt doen om gevoelens van eenzaamheid te verminderen, waarbij uitgegaan wordt van de behoeftes en wensen van de ouderen.
Shirley vertelt wat ze is tegengekomen in de praktijk, heeft opgezet en opgehaald bij ouderen. In deze sessie is ruimte voor uitwisseling met elkaar wat we goed vinden gaan in het contact met oudere migranten en wat we lastig vinden.
3. Hoe bouwt Woonin een zorgzame gemeenschap in een nieuwbouwwijk?
Met Iris Sophie Rook, Projectleider Woonconcepten bij Woonin
In deze interactieve sessie vertelt Iris Sophie over het wooncomplex Hof van Leeuwensteyn, een gemengd wooncomplex in Leidsche Rijn voor senioren en gezinnen. Bewoners kijken naar elkaar om, hebben al een aantal activiteiten georganiseerd en de eerste vriendschappen zijn ontstaan.
Iris Sophie deelt wat goed werkt, welke uitdagingen zich voor doen en welke inzichten we hieruit kunnen halen. Ook neemt ze ons mee in de rol van een community coach, de samenwerking met Axion Continu, wat de ervaringen zijn van bewoners en hoe het ontwerp bijdraagt aan ontmoeting.
4. Existentiële eenzaamheid
Met Godelieve van Liebergen, Geestelijk verzorger bij Zin in Utrecht
Wat is existentiële eenzaamheid, hoe herken je het en hoe kan je erover in gesprek gaan? Veel bewoners zullen een ervaring kennen in hun leven waarbij ze zich verloren of eenzaam voelden bij een beslissing die ze helemaal alleen moeten nemen in het leven.
Godelieve van Liebergen vertelt je meer over deze vorm van eenzaamheid. Hoe kan je in het contact met een ander zorgen dat iemand niet alleen hoeft te staan voor dat wat hij/zij overkomt? Er is ook ruimte om in gesprek te gaan over situaties die je bent tegengekomen.
5. Hoe kan kunst en cultuur bijdragen aan het aanpakken van eenzaamheid?
Met Dorothe Lucassen en Isa Alonso Drenth van Het Wilde Westen & Jeanne Klaassen, Oprichter en projectleider bij Blauwlicht
Dorothe Lucassen, Isa Alonso Drenth en Jeanne Klaassen delen ervaringen hoe je met kunst en cultuur een antwoord kunt geven op maatschappelijke thema's zoals eenzaamheid. Ze leggen uit hoe je een samenwerking met zowel bewoners, professionals uit zorg/welzijn en verschillende kunstvormen kunt opzetten om gezondheid te bevorderen. Hoe voer je hierover het gesprek en welke stappen kun je nemen?
Ook geven ze een aantal praktijkvoorbeelden en kan je in gesprek als je vanuit je rol in zorg/welzijn of kunst/cultuur openstaat voor nieuwe samenwerkingen.
Aanmelden
Wil je meer over eenzaamheid weten, ervaringen uitwisselen en samenwerken om eenzaamheid te verminderen in Utrecht? Je bent van harte welkom!
Je kunt je aanmelden via dit formulier.