Bekijk hier de Online versie
Nieuwsbrief Utrecht Omarmt

In deze nieuwsbrief meer over trainingen over eenzaamheid die binnenkort gepland staan en een oproep van stichting Achter de Geraniums die verhalen van Utrechtse ouderen zoekt. 

img
Trainingen over eenzaamheid in 2023

De komende tijd worden er vanuit Utrecht Omarmt en de Vrijwilligersacademie verschillende trainingen aangeboden.

In Utrecht zijn de afgelopen jaren al een aantal trainingen over eenzaamheid aangeboden, met als doel om de kennis over eenzaamheid te vergroten. Hierdoor zijn we beter in staat om eenzaamheid onder Utrechters te signaleren, bespreekbaar te maken en te verminderen. 

Eind 2022 konden Utrechtse professionals en vrijwilligers een behoeftepeiling invullen en doorgeven over welke doelgroepen en thema's rondom eenzaamheid ze graag een training wilden volgen. Op basis van deze input zijn de eerste trainingen voor 2023 gepland. 

Lees verder
img
Workshop Eenzaamheid signaleren en bespreekbaar maken

Wat doe je als je vermoedt dat iemand eenzaam is? Hoe herken je eenzaamheid en wat kan je eraan doen? Dit komt aan bod tijdens deze workshop die de Vrijwilligersacademie organiseert.

Lees verder
Training Verbinden met eenzaamheid

Nadja van Kessel (Sociaal makelaar bij DOCK) biedt in het voorjaar de training 'Verbinden met eenzaamheid' aan voor Utrechtse professionals. De training bestaat uit 3 dagdelen op 14 maart, 28 maart en 11 april van 13.30 – 16.30u. 

Lees verder
img
Basistraining eenzaamheid bij jongeren op 20 maart

Hoe signaleer je eenzaamheid bij jongeren van 12 t/m 30 jaar? En wat is vervolgens de beste manier om het onderwerp bespreekbaar te maken? Hoe zorg je ervoor dat jongeren openstaan voor het aanpakken van hun eenzaamheid? Wil je weten hoe het zit en leren eenzaamheid aan te pakken? Meld je dan aan voor deze training.

Lees verder
Trainingen Vrijwilligersacademie

De Vrijwilligersacademie biedt verschillende workshops aan voor vrijwilligers. Het hele workshopoverzicht vind je hier: Vrijwilligersacademie Utrecht | VC Utrecht

 • Begeleiden van mensen met een migratieachtergrond op 24 januari
  Het werken met mensen uit verschillende culturen vraagt soms om wat extra inzicht in hoe te communiceren met elkaar. In de interactieve workshop kunnen eigen casussen (bijvoorbeeld over eenzaamheid) worden ingebracht en praktische handvaten worden meegeven. Ism Zin in Utrecht. 
 • Veerkracht en omgaan met Verlies op 26 januari
  Deze training is voor vrijwilligers die meer willen weten over het thema verlies bij de mensen die je begeleidt.
 • Zingeving in de ouderdom op 1 februari
  Voor vrijwilligers die veel bij ouderen komen en zich afvragen waarom de oudere zich soms “klagend” opstelt en hoe ze daarop kunnen reageren. Ouder worden gaat doorgaans gepaard met afscheid zoals verlies van gezondheid of een kleiner wordend sociaal netwerk en dit kan leiden tot diepe gevoelens van eenzaamheid en zelfs tot levensmoeheid. Ism Zin in Utrecht.

 • Eenzaamheid signaleren en bespreekbaar maken op 8 februari
  Hoe herken je eenzaamheid en wat kan je eraan doen? Deze workshop kan ook gevolgd worden door bewoners, (sociale) ondernemers en beroepskrachten. 

 • Training Mental Health First Aid, 4 dagdelen vanaf 9 maart
  Deze training geeft je handvatten om als vrijwilliger in je werk, of in je eigen omgeving, (nog) beter om te gaan met kwetsbare mensen. Eenzaamheid wordt besproken als effect van een psychisch aandoening, omdat mensen zich kunnen terugtrekken uit de samenleving en hun sociale netwerk. 

Lees verder
img
Achter de Geraniums zoekt verhalen van Utrechtse ouderen

Ken jij een oudere met bijvoorbeeld een bijzondere hobby, een mooi levensverhaal, of een ovenheerlijk familierecept? Aan wie moet je meteen denken?

Lees verder
Trainingen op de agenda:

In het netwerk Utrecht Omarmt werken bewonersinitiatieven en organisaties uit verschillende sectoren samen om de eenzaamheid onder Utrechters te verminderen.

www.utrechtomarmt.nl| LinkedIn Utrecht Omarmt

Nieuwsbrief niet langer ontvangen? afmelden
Heeft iemand de nieuwsbrief naar je doorgestuurd? Inschrijven nieuwsbrief Utrecht Omarmt