header achtergrond Header visual
Kennis

Terugkijken: alle Utrechtse lezingen over eenzaamheid op een rij

Vanuit de Utrechtse aanpak eenzaamheid zijn er verschillende lezingen georganiseerd in samenwerking met de Vrijwilligerscentrale Utrecht en het NIZU. Met sprekers als Anja Machielse, Eric Schoenmakers, Gerine Lodder, Hanan Nhass en Rick Kwekkeboom. Stadslab Raum ging in het kader Living Apart Together in gesprek met Dirk de Wachter. Ook Studium Generale verzorgde in samenwerking met de Bibliotheek Utrecht een lezing over het thema eenzaamheid met Anja Machielse en Gerine Lodder. De lezingen die opgenomen zijn, kun je terugkijken.

Anja Machielse: over eenzaamheid

Op 25 september 2019 verzorgde hoogleraar Anja Machielse een lezing in TivoliVredenburg voor 150 aanwezigen waarin het thema eenzaamheid verder onderzocht werd. 

In 2021 was Anja Machielse samen met Gerine Lodder te gast bij de Studium Generale over eenzaamheid, deze opname is verderop terug te vinden.

 

Eric Schoenmakers: wat is eenzaamheid, omgaan met eenzaamheid en Interventies bij eenzaamheid

Vanwege corona werd de lezing van onderzoeker Eric Schoenmakers in 2020 geannuleerd en heeft hij drie colleges opgenomen met de belangrijkste basisinformatie over eenzaamheid. Eric Schoenmakers is senior onderzoeker en docent bij Fontys Hogescholen. Sinds 2009 doet hij onderzoek naar eenzaamheid.

Deel 1 - Wat is eenzaamheid

 

Deel 2 - Omgaan met eenzaamheid

 

Deel 3 - Interventies bij eenzaamheid


Gerine Lodder: Eenzaamheid onder jongeren 

Dr. Gerine Lodder vertelde in haar lezing op 16 november 2020 in hoeverre jongeren door corona of social media eenzamer zijn geworden en wat werkt tegen eenzaamheid onder jongeren:


Dirk de Wachter over een veilige en voorspelbare omgeving

Op uitnodiging van stadslab RAUM en TivoliVredenburg benadrukte de Vlaamse psychiater Dirk de Wachter tijdens een livestream op 31 maart 2021 het belang van een gezonde hechtingsstijl en vertelde hij over de illusie van vrolijkheid. 


Hanan Nhass: Eenzaamheid onder ouderen met een Marokkaanse en Turkse migratieachtergrond

Hanan Nhass, senior onderzoeker bij Movisie, gaf tijdens haar lezing op 26 mei 2021 antwoord op vragen als: ‘Hoe beleven ouderen met een migratieachtergrond hun oude dag in Nederland? Waarom zullen zij zelf zelden het woord ‘eenzaam’ gebruiken? En wat kun jij als professional of vrijwilliger doen?' 

 

Anja Machielse & Gerine Lodder: Wat kunnen we als samenleving tegen eenzaamheid doen?

Als je eenzaam bent, ervaar je een gemis aan verbinding met anderen. Vaak voelt het als falen en leidt het tot schaamte en depressie. De drempel om erover te praten is groot. Hoe omvangrijk is dit probleem in Nederland? Wat kunnen we als samenleving tegen eenzaamheid doen? In deze Studium Generale op 5 oktober 2021 waren psycholoog dr. Gerine Lodder (UvT) en filosoof prof. Anja Machielse (UvH) te gast, i.s.m. de Bibliotheek Utrecht. 


Rick Kwekkeboom: Over Eenzaamheid

In deze lezing vertelde Dr.Ir. Rick Kwekkeboom op 25 november 2021 waar eenzaamheid een gevolg van is, wat de rol is van een 'inclusievere samenleving' en wat de do's en don'ts zijn als je te maken hebt met eenzaamheid. 

 


Lees meer over eenzaamheid:

16 januari 2022
Laatste cijfers over eenzaamheid onder Utrechters
Hoeveel Utrechters voelen zich eenzaam en bij welke Utrechters komt eenzaamheid vaker voor? In dit nieuwsbericht lees je meer over eenzaamheid cijfers onder jongvolwassenen, volwassenen, ouderen, en Utrechters in een kwetsbare situatie.
Lees verder

 

Partners Utrecht Omarmt

Toon alle {{totalItems}} partners