header achtergrond Header visual
Inspiratietip

De inspiratietip van Julia Muller: De beste bedoelingen zijn niet altijd de best passende oplossing

Er zijn vele artikelen, boeken en documentaires verschenen waarin het thema eenzaamheid naar voren komt. Wil je je ook graag meer verdiepen in eenzaamheid, maar weet je niet waar te beginnen? In de nieuwe rubriek 'Inspiratietip' vertellen deelnemers uit het netwerk Utrecht Omarmt wat ze hebben gelezen of gezien en hoe ze deze inzichten toepassen in hun werk. Deze keer Julia Muller, projectleider van NIZU en regiomanager bij Handjehelpen, over de documentaire 'Goede Buren'. Julia is namens het NIZU lid van de kerngroep Utrecht Omarmt sinds de start van het netwerk in 2019.

Goede Buren

Toen Ester me vroeg iets te delen over eenzaamheid, een tip over iets wat je gezien of gelezen hebt wat inspirerend is, dacht ik gelijk aan de documentaire ‘Goede Buren’. Deze documentaire hebben we met (de voorlopers van) het netwerk Utrecht Omarmt in 2019 gezien in het Louis Hartlooper Complex.

Sinds die tijd heb ik de documentaire vaker getipt, maar omdat ik er natuurlijk ook iets zinnigs over moest kunnen vertellen, heb ik hem nogmaals gekeken. Gelukkig is hij online gewoon gratis te vinden (Goede buren - 2Doc.nl).

Wat me dagelijks drijft in mijn werk is dat ik geloof in de meerwaarde van vrijwillige inzet. Ik ben ervan overtuigd dat het doen van vrijwilligerswerk iets wezenlijks toevoegt aan je leven, en dat het de (steeds groter wordende) kloof in de samenleving kan dichten. Ook een van de redenen dat ik me al sinds het begin van de het netwerk Utrecht Omarmt inzet om relatie tussen eenzaamheid en vrijwillige inzet te versterken.

In de documentaire zie je een project in Rotterdam dat wordt geïnitieerd, omdat de cijfers rondom eenzaamheid steeds ernstiger worden. Je volgt in de documentaire twee vrijwilligers die op huisbezoek gaan bij ouderen, die mogelijk eenzaam zijn. Ze werken hier een vragenlijst af (‘Bent u Eenzaam? Ja, nee of soms?’) waar iedereen steevast op zegt niet eenzaam te zijn. In de beelden en gesprekken die volgen blijkt vaak toch dat er meer aan de hand is: “Als ik doodga, komt er waarschijnlijk niemand naar mijn kist”.


Zo ook meneer van Tol. Hij woont al een paar jaar alleen. Hij is gek op muziek en draait in huis graag plaatjes en kletst de hele dag met zijn hond. Hij benoemt dat hij al twee jaar niet naar buiten is geweest, en dan vinden de bezoekende dames ‘echt zielig’.

Op eigen initiatief regelen de dames dat hij een leuke middag krijgt en iets heeft om naar uit te kijken. Tijdens deze muziekmiddag in het buurthuis zit meneer van Tol alleen aan een tafel, gelukkig wel met zijn hondje op schoot. Speciaal wordt nog door de microfoon omgeroepen: “We hebben een bijzondere gast, deze meneer was al heel lang niet buiten geweest”. Terwijl je hem daar zo alleen ziet zitten vraag je je af wanneer hij zich meer alleen voelde, in zijn vertrouwde setting thuis of in zijn eentje aan tafel bij de muziekmiddag in het buurthuis.

 

Eenzaamheid signaleren kun je leren

In mijn werk stel ik vaak ter sprake dat voor sommige activiteiten de waarde van vrijwilligers wordt onderschat, dat we vaker vrijwilligers zouden kunnen inzetten en dat rondom eenzaamheid de inzet van vrijwilligers heel erg waardevol is. Toch is dit voor mij ook een voorbeeld dat door onhandige vraagstelling, beste intenties maar niet goed genoeg aansluiten bij de persoon je de plank ook mis kunt slaan. En dus dat ondersteuning, begeleiding en training van vrijwilligers belangrijk is.

Ik ben zelf dan ook blij dat we als Utrecht Omarmt al jaren de workshop ‘Eenzaamheid signaleren en bespreekbaar maken’ aanbieden aan vrijwilligers, (actieve) bewoners en soms ook ondernemers die te maken hebben met mensen met gevoelens van eenzaamheid.

Op 20 september 2023 wordt deze training weer aangeboden, schrijf je in om een van de laatste plekjes te bemachtigen:

20 september 2023
Workshop Eenzaamheid signaleren en bespreekbaar maken
Eenzaamheid speelt overal in de bevolking en tegelijkertijd is het een onderwerp waarop een groot taboe rust. Wat doe je als je vermoedt dat je buurman of –vrouw, maatje, deelnemer of collega eenzaam is? Hoe herken je dit? En wat kan je doen? Op woensdagochtend 20 september biedt de Vrijwilligersacademie een mooie en leerzame workshop aan waarin je leert hoe je eenzaamheid kunt herkennen en wat je kunt doen.
Lees verder

Oproep 

Heb je iets gelezen of gezien over eenzaamheid en wil je je inzichten hierover ook delen met het netwerk? Bijvoorbeeld een boek, artikel, podcast, onderzoek of documentaire? Neem dan contact op met Ester Vlaming, de netwerkcoördinator van Utrecht Omarmt, via ester.vlaming@nizu.nl.

 

Partners Utrecht Omarmt

Toon alle {{totalItems}} partners
www.utrechtomarmt.nl | LinkedIn Utrecht Omarmt | privacy