header achtergrond Header visual
Kunst & cultuur Samenwerking

Ook Stut Theater geeft eenzaamheid een gezicht

Netwerkpartner Stut Theater in Utrecht Overvecht is een theatergezelschap dat theater en welzijn combineert. Stut maakt zogenaamd community theater. Dat betekent dat de spelers in de voorstellingen mensen uit de buurt zijn. Geen acteurs, maar mensen die helemaal zichzelf zijn. En die hun eigen verhaal vertellen.


Meedoen en samen kijken

Mensen die meedoen bij Stut doen om allerlei redenen (bijna) niet mee aan het culturele aanbod. Dat is vaak omdat ze een sociale of maatschappelijke achterstand hebben en/of weinig geld hebben. Deze mensen raken daardoor vaak in een isolement. Bij Stut Theater kunnen ze meedoen, waardoor ze vaak helemaal opbloeien.

Stut zorg er ook voor dat mensen naar theatervoorstellingen gaan die daar anders helemaal de kans niet voor zouden hebben. Ze komen kijken naar mensen die herkenbaar zijn, die ze vaak ook echt kennen, die gewoon uit de buurt komen. Stut heeft prijzen naar draagkracht, dus de kaartjes zijn betaalbaar en voor wie echt geen geld heeft zelfs gratis. Daardoor kunnen meer mensen een middag of avond samen iets leuks doen.

 

Eenzaamheid als thema

In de voorstellingen van Stut is eenzaamheid vaak een belangrijk onderwerp. Niet altijd op de voorgrond, soms juist heel duidelijk. Vorig jaar ging “Van heel dichtbij” bijvoorbeeld direct over eenzaamheid en ontmoeting. Deze voorstelling kwam tot stand in samenwerking met partners uit het Utrecht Omarmt-netwerk. En op dit moment is de voorstelling “Straatslim”, met en over dak- en thuislozen, op tournee.

 

Van heel dichtbij

Vorig jaar stond bij Stut Theater in het teken van eenzaamheid. Zij begonnen met het project “Van heel dichtbij” midden in de coronalockdown. Stut wilde tóch theater blijven maken. Het resultaat was een coronaproof theaterkubus waarin een voorstelling speelde over ontmoeten en verbinden.

Theatermaker Sophie Plekker verwerkte de persoonlijke verhalen van drie mannen in korte voorstellingen. De mannen vertelden over hun gevoel van eenzaamheid. In de tijd van lockdowns, maar ook in andere tijden. In Van heel Dichtbij konden de bezoekers Elias, Ricardo of Christiaan ontmoeten. Niet vanuit een theaterstoel, maar van heel dichtbij. In de kubus van 2 bij 2 meter speelde telkens een van de spelers voor twee mensen publiek. Elke voorstelling duurde 20 minuten, waarna er buiten de kubus een creatief programma was rondom het thema ‘ontmoeten’ en de bezoekers in gesprek gingen over eenzaamheid.

Stut over de voorstelling: “We bouwen muren om ons heen om de wereld buiten te houden, maar we hebben anderen gewoon nodig. We willen gehoord worden, ons begrepen voelen en zichtbaar zijn. Laten we de muren afbreken. Laten we naar elkaar kijken. Nee - niet alleen kijken, laten we elkaar echt zien!”

Foto's door Anna van Kooij:


Bekijk hier de rondreizende kubus, de reacties van spelers en bezoekers: 



Een interview met regisseur Sophie Plekker:



Straatslim

Op het podium staan zes moedige mannen die dakloos zijn (geweest). Op straat sta je er alleen voor. Je wordt door de meeste mensen niet eens gezien of gehoord. En ook door ons bureaucratisch systeem, waar deze mannen ook alles van weten, kom je vaak alleen te staan. Zeker met een andere culturele achtergrond, een andere taal of (psychische) problemen.

 

Eindelijk gezien

Hoe kom je van een (t)huis met een sociaal leven terecht in de eenzaamheid van de straat? En hoe vecht je je weer een weg terug? Zes mannen die aan de rand van de samenleving terecht zijn gekomen geven een inkijk in hun leven. Op het podium worden ze letterlijk en figuurlijk gezien en gehoord. Dakloosheid krijgt een gezicht en een stem. En dat komt binnen bij het publiek. Meerdere mensen uit het publiek hebben na afloop verteld dat ze vanaf nu geen Straatnieuwsverkoper of dakloze persoon meer zullen negeren. Gewoon eens een praatje maken. Of alleen al vriendelijk gedag zeggen. Zo gemakkelijk kun je iemands gevoel van eenzaamheid namelijk al voor even wat kleiner maken.

 

De tournee

Straatslim is op dit moment op tournee. Op zaterdag 8 oktober is Stut Theater met deze voorstelling weer te gast bij buurthuis De Nieuwe Jutter. De voorstelling begint om 19.00u en een ticket kost 2 euro, inclusief koffie en thee. Reserveren kan via deze link of de inschrijflijst bij het buurthuis zelf. Bekijk de Stut-agenda voor andere speeldata. Straatslim wordt gemaakt in samenwerking met Straatnieuws Utrecht in het kader van Utrecht 900.


Ook meedoen?

Je kunt bij Stut Theater op allerlei manieren en niveaus meedoen. Nieuwsgierig? Kijk op de website onder Meedoen.

  

Partners Utrecht Omarmt

Toon alle {{totalItems}} partners
www.utrechtomarmt.nl | LinkedIn Utrecht Omarmt | Privacy