Overzicht activiteiten in Week van de Eenzaamheid
18 september 2023Eenzaamheid
Eenzaamheid is een gevoel dat iedereen wel eens heeft ervaren. Iemand die eenzaamheid is, voelt zich niet verbonden. Soms ook als iemand wel mensen om zich heen heeft. De invloed van eenzaamheid is groot. Zeker als het langdurig aanhoudt, kan het leiden tot gezondheidsproblemen, minder meedoen in de samenleving en een gevoel dat welzijn of geluk niet binnen bereik ligt.
Eenzaamheid is bepaald niet zeldzaam. In 2022[1] voelde bijna de helft van de Utrechters van 18 jaar en ouder zich eenzaam en 15% voelde zich ernstig eenzaam. 6 op de 10 Utrechtse jongvolwassenen tussen de 16 en 25 jaar voelt zich eenzaam, 22% zelfs ernstig eenzaam. Dat zijn getallen waardoor je weer weet: aandacht voor het thema eenzaamheid is nog steeds hard nodig.
Activiteiten in Utrecht
In Utrecht zijn volop initiatieven te vinden met als doel om eenzaamheid te verminderen. Van Kom Erbij diners tot sportactiviteiten en van groepsgesprekken tot art games voor jongeren. Iedereen kan meedoen en aansluiten. De lijst met alles wat er speciaal te doen is tijdens de Week van de Eenzaamheid staat in dit overzicht:
Tijdens de Week van de Eenzaamheid zijn er verschillende campagnes waar je op kunt aanhaken:
- Gemeente Utrecht met de campagne 'Unbox jezelf', doelgroep is jongvolwassenen
- Eén tegen eenzaamheid met de publiekscampagne 'Een klein gebaar kan het verschil maken'
- Movisie vraagt met de campagne #evencontact aandacht voor het belang van kleine alledaagse interacties
Er zijn toolkits beschikbaar met communicatiematerialen voor je social media posts die je kunt gebruiken om bekendheid te geven aan het onderwerp eenzaamheid. Bekijk het overzicht van de campagnes met alle linkjes naar de toolkits:
Week tegen Eenzaamheid
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport organiseert elk jaar de Week tegen Eenzaamheid in het kader van het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid. De aftrap is dit jaar op 27 september tijdens een landelijke netwerkconferentie in het Utrechtse Beatrix Theater.
Utrecht Omarmt
In het netwerk Utrecht Omarmt werken 100 Utrechtse organisaties samen om eenzaamheid te signaleren, bespreekbaar te maken en te verminderen. Tijdens netwerkbijeenkomsten wordt kennis en ervaring uitgewisseld over eenzaamheid. Via het netwerk ontstaan mooie samenwerkingen, zoals cabinepersoneel van KLM dat nu in een woonzorgcentrum werkt. Vanuit Utrecht Omarmt worden diverse trainingen aangeboden, bijvoorbeeld de ‘Basistraining eenzaamheid bij jongeren’ voor professionals op 8 november. Utrecht Omarmt doet ook mee met de campagne #evencontact van Movisie om het belang en de betekenis van kleine alledaagse interacties onder de aandacht te brengen.
[1] https://volksgezondheidsmonitor.nl/leefomgeving/eenzaamheid