header achtergrond Header visual
Jongeren

Unbox jezelf, Unbox een ander – Mentale problemen bespreekbaar maken

Steeds vaker geven jongeren aan zich mentaal niet goed te voelen. Corona heeft een grote invloed gehad, maar ook prestatiedruk en eenzaamheid spelen een rol. Wat de oorzaak ook is, er moet iets gebeuren. Gemeente Utrecht zag de urgentie en lanceerde de campagne Unbox jezelf. Omdat niemand het alleen kan, is er een parallel lopende campagne, Unbox een ander, voor wie te maken heeft met een jongere met mentale problemen.

Unbox jezelf

‘Unboxen’ is een term die misschien niet iedereen kent, maar de doelgroep, 14 tot 24 jaar, wel. Zij kijken veel naar zogenaamde unboxing video’s, waarin iemand een gekocht product voor de camera zorgvuldig uitpakt en laat zien, van de doos, tot elk onderdeel dat erin zit. De videomakers laten dus de inhoud zien. En dat is precies het advies aan jongeren die niet goed in hun vel zitten. Alleen als je jezelf (en je vraag) laat zien, kun je hulp krijgen. 

Niet iedereen praat even gemakkelijk over mentale problemen. Vaak is dat door schaamte, uit angst voor een ‘label’ of omdat iemand zelf gewoon niet inziet dat er een probleem is. De bedoeling van Unbox jezelf is om het taboe weg te nemen, om te laten zien dat het heel menselijk is om ergens mee te worstelen.

 

Laagdrempelige hulp


Erover praten, dát is dus belangrijk. Daarom staan op de website van de Gemeente tips over hoe je als jongere je problemen bespreekpaar kunt maken en waar je laagdrempelige hulp kunt vinden. Vaak is een goed gesprek of chat met iemand (met dezelfde problemen) al genoeg om te voorkomen dat iemand bij de GGz moet aankloppen. De wachtlijsten in de GGz zijn heel erg lang. Als je iemand daarvoor kunt behoeden door direct aan de slag te gaan met erover praten, dan is dat pure winst. Erover in gesprek gaan – dat kan ook anoniem - is sowieso al een goede manier om eenzaamheid te verminderen. Eenzaamheid leidt vaak tot depressie, maar dat hoeft dus niet als je er op tijd bij bent.

 

Unbox een ander


Als een jongere zich terugtrekt of dreigt ‘om te vallen’ dan wil de omgeving graag helpen, maar hoe doe je dat? Als je nooit te maken hebt gehad met iemand met mentale problemen, hoe pak je dat dan aan? Wat kun je zeggen of vragen? Waar kun je iemand naartoe verwijzen? Als dit soort vragen relatief eenvoudig zijn te beantwoorden, kan dat zoveel problemen verminderen en voorkómen, voor zowel de jongere als de omgeving. Precies daarom is er ook Unbox een ander.

Spread the word

De Gemeente heeft Unbox jezelf samen met jongeren ontwikkeld. Jij kunt helpen om de bekendheid van de campagne te vergroten. Hoe? Door de campagne uit de doos te halen:

 

Partners Utrecht Omarmt

Toon alle {{totalItems}} partners
www.utrechtomarmt.nl | LinkedIn Utrecht Omarmt | privacy