header achtergrond Header visual

Verbindende activiteiten tijdens en rondom de feestdagen

De feestdagen staan voor veel mensen in het teken van gezelligheid en lekker eten. Maar niet iedereen kijkt er naar uit. Sommige mensen voelen zich rondom de feestdagen juist extra eenzaam. Bijvoorbeeld omdat ze iemand missen of omdat ze weinig sociale contacten hebben. Er worden in deze periode allerlei verbindende activiteiten georganiseerd door netwerkpartners van Utrecht Omarmt. Op deze pagina vind je een overzicht van activiteiten in Utrecht.


Samen eten

Lijkt het je gezellig om met een groepje mensen te eten bij iemand thuis? Of ga je liever naar een gezellig buurtrestaurant? In Utrecht bestaan verschillende initiatieven tijdens een etentje nieuwe mensen te leren kennen.

 • Resto VanHarte is een gezellig en laagdrempelig sociaal buurtrestaurant. In Leidsche Rijn worden er op 16 en 23 december kerstdiners georganiseerd, waarbij mensen elkaar ontmoeten. In Kanaleneiland kun je terecht op 13 en 20 december. De prijs is 7 euro en met een U Pas krijg je korting. 
 • BuurtBuik redt voedsel van verspilling door eten op te halen bij horeca, supermarkten en groenteboeren en het te delen met buurtbewoners. Vrijwilligers en buurtgenoten halen het eten op en koken er gezamenlijk een gratis en gezonde maaltijd van. In Utrecht zijn er 4 locaties. Op de website vind je meer informatie, je kunt bijvoorbeeld langskomen op: 
  • Maandag 26 december (Tweede Kerstdag) in buurtcentrum Sterrenzicht - BuurtBuik kerstdiner van 17.30u - 19.00u
  • Maandag 2 januari in buurtcentrum Sterrenzicht - 17.30u -19.00u
  • Woensdag 4 januari in buurthuis Rosa - 17.30u -19.00u
  • Zaterdag 7 januari in buurthuis De Boog - 12.30u - 14.00u
  • Zaterdag 7 januari in buurthuis De Beatrix - 12.30u -14.00u
 • Stichting Eet Mee maakt het hele jaar door mooie ontmoetingen mogelijk tussen allerlei soorten mensen via gezellige etentjes. Meld je aan en nodig mensen uit aan jouw keukentafel of schuif gezellig bij iemand thuis aan op 24, 25, 26 december of met Oud en Nieuw.


Kerstetentje via stichting Eet Mee

 

Kerstoutreach

Elk jaar zetten Utrechtse studenten zich rond de kerst in voor hun kwetsbare Utrechtse stadgenoten. Tijdens de Kerstoutreach op 15 december doen zij mee aan meer dan 30 projecten om de stad een beetje mooier te maken. Deze dag wordt georganiseerd door het BOCSPresent Utrecht en Serve the City Utrecht.

 

Wandeldialoog en dialoog ‘Eten, een feestje?’ 

 • Wandel je wijzer: De tijd en ik (vrouweneditie): op 17 december organiseren Utrecht in Dialoog, Al-Amal, An-Nisa (Moskee Omar al Farouq) en DOCK de derde editie van de wandeldialoog voor vrouwen. Tijdens de wandeling in Overvecht gaan vrouwen met elkaar in gesprek over het thema “De tijd en ik”.
 • Praat je liever over eten? Dan kun je op woensdag 21 december terecht bij Utrecht in Dialoog. Het onderwerp van de avond is ‘Eten, een feestje?’. In deze dialoog wordt er van gedachten gewisseld over gulzigheid en matigheid. Deel jouw perspectief en ontmoet nieuwe mensen!

 

Ontmoetingsplaats voor mensen die iemand hebben verloren

Als je iemand bent verloren, kunnen de feestdagen extra moeilijk zijn. Stichting TrösT Utrecht is een ontmoetingsplaats voor iedereen die met verlies door de dood te maken heeft. Deze stichting organiseert in december verschillende activiteiten:

 

Schrijfworkshop bij Steunpunt GGZ

Op 21 december via Steunpunt GGZ met thema: de 1e of de laatste keer. Oud en nieuw. Een nieuw begin of een afsluiting van iets. Ga mee op avontuur langs jouw eerste of laatste keren en ontdek wat je tegenkomt. Wat je liever achterlaat of wat je wilt meenemen. Zie de flyer voor informatie om je aan te melden. Steunpunt GGZ houdt ook spreekuren, op 21 december kun je bijvoorbeeld van 10:00 - 11:00 uur terecht voor een herstelondersteunend gesprek.

 

Appeltaartconcerten

Stichting Appeltaartconcerten organiseert concerten waarbij iedereen welkom is. Bijvoorbeeld in buurthuizen, wijktheaters en ouderenzorginstellingen. Van 21 t/m 29 december vinden er in Utrecht acht verschillende concerten plaats. Bekijk het overzicht: Speellijst - Appeltaartconcerten

 

Kerstdiner Oog voor Utrecht

Oog voor Utrecht viert kerst met de deelnemers aan de inlopen tijdens een diner bij the Colour Kitchen in Zuilen op 22 december. 

 

Samen (kerst) vieren 

Ben of ken je iemand die wat fijn gezelschap kan gebruiken tijdens kerst? Eerste kerstdag stelt stichting Socialrun hun kantoor aan de Kanaalweg 84A in Utrecht open en ben je welkom vanaf 16.00 uur. Er wordt gezorgd voor een hapje, drankje, spelletje en muziek. Voel je vrij zelf ook iets mee te nemen. Ze horen graag of je komt (via info@socialrun.nl) of zien je vanzelf verschijnen.


Wandeling op Tweede Kerstdag

Maak je graag een stevige wandeling op Tweede Kerstdag vlakbij Utrecht? Geef je dan op voor de kerstwandeling die wordt georganiseerd door uitjes- en vriendschapsplatform Go Mingle. Goed om te weten: wil je deelnemen? Dan moet je eerst lid worden. Lees hier meer of bekijk de route!

 

Vier de feestdagen met Join Us

Ook voor jongeren worden er in de decembermaand allerlei feestelijke activiteiten georganiseerd, waaronder de online oudjaarsquiz van Join Us op 30 december. Ook kun je deelnemen aan een van de jongerengroepen, op verschillende locaties in Utrecht.

 

Vrijwilligerswerk via NL Cares tijdens de Warme Winter Weken

Lijkt het leuk om iets voor een ander te doen rondom de feestdagen? De hele maand december kan jij meedoen aan activiteiten die bijdragen aan minder eenzaamheid tijdens de kerstperiode. Je kunt bijvoorbeeld kerstbaksels maken en langsbrengen bij Leger des Heils, kerststukjes maken of wandelen met ouderen of helpen bij het optreden van een kerstkoor. Kijk op de website van NL Cares voor meer informatie.

 

Warme Kamers van het Leger des Heils

Zoek je graag de gezelligheid op én wil je wat energie besparen? Het Leger des Heils opent de deuren van meerdere buurthuiskamers en samen met andere organisaties zorgen ze voor ‘Warme Kamers’ bij iedereen in de buurt. Om te studeren, een gratis* kopje koffie te drinken, een spelletje te spelen of gewoon een boek te lezen. Er zijn al 38 Warme Kamers aangemeld in Utrecht, ook netwerkpartners Dock, Buurthuis de Nieuwe Jutter en Oog voor Utrecht doen mee. De NOS ging langs bij Bij Bosshardt in Zuilen: Leger des Heils: door koude steeds drukker bij 'Warme Kamers' (nos.nl)

*Bibliotheken uitgezonderd

Luisterlijn

Soms kan een luisterend oor al genoeg zijn. Even met iemand praten, zodat je je minder eenzaam voelt. Ook tijdens en rondom de feestdagen kun je altijd bij de Luisterlijn terecht. De Luisterlijn | 24/7 een luisterend oor | 088 0767 000

 

 

In dit artikel zijn een aantal Utrechtse initiatieven uitgelicht. Mis je in het overzicht een activiteit van een netwerkpartner van Utrecht Omarmt? Neem dan contact op en geef de informatie over je activiteit door. 

 

Partners Utrecht Omarmt

Toon alle {{totalItems}} partners