header achtergrond Header visual
Week van de eenzaamheid

Week tegen Eenzaamheid in Utrecht

Van 29 september tot en met 6 oktober is het Week tegen Eenzaamheid. Door het hele land is er dan extra aandacht voor het thema eenzaamheid. In veel plaatsen zijn speciale activiteiten waaronder in Utrecht. Doe je ook mee?

1 op de 10 Nederlanders voelt zich sterk eenzaam. Bij eenzaamheid voelen mensen het gemis van verbondenheid met anderen. De Week tegen Eenzaamheid vraagt hiervoor aandacht met de oproep: ‘Kom erbij!’ Tijdens de Week tegen Eenzaamheid organiseren welzijns- en maatschappelijke organisaties, vrijwilligers, actieve burgers, bedrijven en gemeenten honderden activiteiten door het hele land waar mensen elkaar ontmoeten en nieuwe contacten kunnen leggen. 

Week tegen Eenzaamheid

De Week tegen Eenzaamheid wordt in het kader van het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid georganiseerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dit is het 13e jaar dat de Week tegen Eenzaamheid plaatsvindt.

Gemeente Utrecht is aangesloten bij het actieprogramma en doet mee aan de Week tegen Eenzaamheid. Tijdens de Week tegen Eenzaamheid vragen we aandacht voor eenzaamheid onder Utrechters en versterken we de aanpak eenzaamheid. 

 

Doe je ook mee aan de Week tegen Eenzaamheid in Utrecht?

Wil je ook een bijdrage leveren? Besteed in je communicatie uitingen aandacht aan het thema eenzaamheid of organiseer een activiteit. De speciale activiteiten in Utrecht die plaatsvinden tijdens de Week tegen Eenzaamheid worden gebundeld op de website van Utrecht Omarmt. 

Je kunt je activiteit t/m 14 september aanmelden via dit formulier. Voor activiteiten gericht op bewoners raden we aan om de term eenzaamheid niet te gebruiken. ‘Kom erbij’ is daarom de positieve oproep die je kunt gebruiken voor je activiteit(en).

Heb je een idee waar je hulp bij kunt gebruiken van een andere organisatie binnen Utrecht Omarmt? Neem contact op, zodat er meegedacht wordt en je aan iemand uit het netwerk gekoppeld kan worden.

 

Gratis materialen voor activiteiten

Organisatoren van activiteiten kunnen tot eind augustus (gratis) een zogenaamd ‘Kom erbij-pakket’ bestellen met aankledingsmaterialen zoals placemats, gesprekstarters, uitnodigingskaarten, vloerstickers en posters in de stijl van de landelijke Week tegen Eenzaamheid. Bekijk het Kom erbij-pakket.

 

Communicatietoolkit

Tijdens de Week tegen Eenzaamheid loopt ook de publiekscampagne van Eén tegen eenzaamheid. In de communicatietoolkit vind je kant-en-klare social posts over het thema eenzaamheid. Op een aantal kun je eigen logo en webadres toevoegen om de eigen activiteiten te noemen. Zo kun je aansluiten bij en gebruik maken van de landelijke aandacht. Hier vind je de communicatietoolkit.


UITNODIGING: Openingsevent Week tegen Eenzaamheid 2022

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport nodigt je in het kader van actieprogramma Eén tegen eenzaamheid van harte uit voor de landelijke opening van de Week tegen Eenzaamheid 2022.

  • Woensdag 28 september 2022
  • Programma van 15.30 tot 20.00 uur
  • Amare, Den Haag
  • Kennis en inspiratie voor wie in beleid of praktijk te maken heeft met het thema eenzaamheid
  • Als startschot voor de Week tegen Eenzaamheid. Het belooft een levendige editie te worden met muziek, cultuur en kennis uit praktijk en wetenschap.
  • Meer informatie en aanmelden: UITNODIGING: Openingsevent Week tegen Eenzaamheid 2022 - Een tegen eenzaamheid

 

Zomercampagne ‘Een klein gebaar kan het verschil maken’

Je kunt je eigen communicatieactiviteiten rond het thema eenzaamheid qua timing aan laten sluiten op de campagne 'Een klein gebaar kan het verschil maken' van het ministerie van VWS. Er zijn drie campagneperioden:

Zomer: weken 26 t/m 34
Najaar: weken 39 t/m 44 (Week tegen Eenzaamheid)
Winter: weken 49 t/m 52

Deze zomer gaan weer meer Nederlanders op vakantie. Maar niet iedereen. Daarom roept de zomercampagne op om aandacht te hebben voor ‘de thuisblijver’. Hier vind je de communicatietoolkit ‘Een klein gebaar’

 

Meer informatie

Op www.eentegeneenzaamheid.nl/week-tegen-eenzaamheid lees je alles over de Week tegen Eenzaamheid zoals handreikingen, goede voorbeelden en inspiratie. 

 

Fotocredits: ministerie van VWS. 

Partners Utrecht Omarmt

Toon alle {{totalItems}} partners