Bekijk hier de Online versie
Nieuwsbrief Utrecht Omarmt

In deze nieuwsbrief lees je over de volgende netwerkbijeenkomst, een workshop over eenzaamheid onder migrantenouderen voor vrijwilligers/sleutelfiguren en mooie voorbeelden uit het netwerk. 

img
Netwerkbijeenkomst 'Eenzaamheid bij Utrechters met een migratieachtergrond'

Op 14 november staan Utrechters met een migratieachtergrond centraal tijdens de netwerkbijeenkomst van Utrecht Omarmt. Eenzaamheid komt vaker voor onder inwoners met een migratieachtergrond dan onder inwoners zonder migratieachtergrond. Hoe zorgen we dat eenzaamheid bij deze groep gesignaleerd en aangepakt wordt? Met een lezing van Tineke Fokkema, Utrechtse organisaties aan het woord en ruimte om in groepen uit te wisselen.

Lees verder
img
Theaterfestival Laatbloeiers en groepsgesprekken voor zestigplussers

UP! biedt met theaterfestival Laatbloeiers op 31 oktober een divers cultureel programma in Tivoli Vredenburg voor zestigplussers rondom het thema 'generaties'. Netwerkpartners van Utrecht Omarmt krijgen korting op de tickets en als je met een groep wilt komen is er vervoer beschikbaar. Daarnaast zoeken we binnenkort personen die door UP! opgeleid willen worden tot (vrijwillige) gespreksleiders om groepsgesprekken met migrantenouderen te voeren.

Lees verder
img
Raadsleden volgen training over eenzaamheid

Vanuit Utrecht Omarmt is een training voor raadsleden georganiseerd om hun kennis over eenzaamheid te vergroten. Trainer Inge Nix deelde hoe eenzaamheid herkend kan worden en hoe een goed gesprek over eenzaamheid gevoerd kan worden. Er ontstond een mooie uitwisseling over het begrip en ervaringen over eenzaamheid.

Lees verder
img
98, 99 … 100! - Home-Start 100e partner in netwerk Utrecht Omarmt

Als je als netwerk het aantal van 99 partners hebt bereikt, word je vanzelf benieuwd naar wie de honderdste wordt. Gewoon omdat het zo’n mooi getal is. De honderdste heeft zich gemeld en het is... Home-Start! Lees een interview met coördinator Christien Stoeten over Home-start en hoe zij eenzaamheid willen verminderen.

Lees verder
img
Workshop Eenzaamheid onder ouderen met een migratieachtergrond

Op 29 november kun je leren hoe je over eenzaamheid kunt praten met oudere migranten, welke factoren meespelen bij eenzaamheid, waar de behoeftes liggen en wat je er tegen kunt doen. De workshop is voor vrijwilligers en sleutelfiguren en wordt in samenwerking met de Vrijwilligerscentrale aangeboden. De trainers zijn Emilia Hernández Pedrero van Dock en Shirley Ramdas van SOMNL.

Lees verder
img
Unbox jezelf, Unbox een ander – Mentale problemen bespreekbaar maken

Steeds vaker geven jongeren aan zich mentaal niet goed te voelen. Corona heeft een grote invloed gehad, maar ook prestatiedruk en eenzaamheid spelen een rol. Wat de oorzaak ook is, er moet iets gebeuren. Gemeente Utrecht zag de urgentie en lanceerde de campagne Unbox jezelf. Omdat niemand het alleen kan, is er een parallel lopende campagne, Unbox een ander, voor wie te maken heeft met een jongere met mentale problemen.

Lees verder
img
De Utrechtse Uitdaging organiseert YOUNG & STRONG lunch voor jongeren van 16-30 jaar

De Utrechtse Uitdaging heeft iets nieuws. Naast de lunches die ze organiseren voor ouderen, organiseren ze nu een gratis lunch op zaterdag 25 november voor jongeren om elkaar te ontmoeten. Ze kunnen ook een leuke virtual reality experience ervaren.

Lees verder
img
‘Intimiteit en genegenheid zijn onhaalbaar’

Roderiek had alles goed voor elkaar: een mooie baan, een koophuis, een vrouw en twee kinderen. Maar het plaatje leek mooier dan het was. Roderiek raakte zijn vrouw, zijn huis en zijn baan kwijt. En hij leerde wat eenzaamheid is. In dit ervaringsverhaal vertelt Roderiek hoe hij zijn toekomst ziet. 

Lees verder
img
Landelijke Week van de Eenzaamheid werd afgetrapt tijdens netwerkconferentie in Utrechtse Beatrix Theater

Op 27 september kwamen bijna 800 gasten samen voor de opening van de Week tegen Eenzaamheid. Naast veel informatie bood het event ook veel warmte én de hoop (of zelfs overtuiging?) dat we met zovelen echt iets kunnen betekenen voor mensen die zich eenzaam of niet verbonden voelen. In het verslag lees je over de sprekers en wat er nog meer aan bod kwam. 

Lees verder
img
Terugblik Uit Je Dakloos

Op 10 oktober vond Uit je Dakloos plaats met als doel: stigma’s omtrent dakloosheid wegnemen en verborgen dakloosheid aan de orde stellen. Er was een gevarieerd en inspirerend programma met o.a. een voorstelling van Hans de Booij en de aftrap van de campagne Geef Tijdelijk Thuis waar netwerkpartner Kamers met Aandacht bij betrokken is.

Lees verder
img
Extra budget vanuit Oranje Fonds beschikbaar om eenzaamheid te verminderen

Sociale initiatieven die bij het Oranje Fonds aankloppen voor hulp, leveren een bijdrage aan het versterken van de sociale netwerken van mensen die zich eenzaam voelen. Door het regelen van een betekenisvolle ontmoeting, het stimuleren van sociale contacten of een gesprek over alledaagse zaken of juist de zin van het leven. Er is nu extra budget beschikbaar vanuit het programma 'Samen uit de Eenzaamheid'.

Lees verder
Tips

Agenda Utrecht Omarmt:

In het netwerk Utrecht Omarmt werken bewonersinitiatieven en organisaties uit verschillende sectoren samen om de eenzaamheid onder Utrechters te verminderen.

www.utrechtomarmt.nl| LinkedIn Utrecht Omarmt

Nieuwsbrief niet langer ontvangen? afmelden
Heeft iemand de nieuwsbrief naar je doorgestuurd? Inschrijven nieuwsbrief Utrecht Omarmt